kosmo-medyk.pl

kosmo-medyk- zdrowie, uroda, dieta

pieprz cayenne właściwości lecznicze
Dieta

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne

Wszyscy miłośnicy ostrych potraw doskonale wiedzą jak smakuje pieprz cayenne. Przyprawa ta posiada pikantny smak i nadaje daniom charakterystycznego smaku. Jednak nie wszystkie osoby wiedzą, że pieprz ten posiada również właściwości lecznicze.

Czym tak naprawdę jest pieprz cayenne?

Pieprz produkowany jest z papryki, która uprawiana jest w Indiach, Chinach, Argentynie czy Pakistanie. W chwili kiedy papryka dojrzeje, zostaje ususzona i zmielona na proszek. Właśnie w taki sposób powstaje pieprz cayenne. Dzięki zawartej w papryce kapsaicynie pieprz cayenne jest bardzo ostry, dlatego nie wszystkie osoby dodają go do swoich potraw, jednak i tak posiada on całą rzeszę zwolenników.

Pieprz cayenne właściwości lecznicze

Przyprawa ta zawiera bardzo dużo składników, które w pozytywny sposób wpływają na organizm człowieka. Pieprz cayenne jest źródłem witamin A i E, minerałów oraz naturalnych substancji chemicznych. Kapsaicyna zawarta w pieprzu działa antybakteryjnie, jak również przeciwbólowo.
Do głównych zalet pieprzu cayenne można zaliczyć:
– łagodzenie bólów głowy
– rozgrzanie organizmu
– udrożnienie zatkanego nosa
– obniżenie poziomu cholesterolu
– poprawę krążenia
– redukuję wystąpienia zatorów i skrzepów
– łagodzenie wzdęć
– przyspieszenie trawienia
– stymulowanie do produkcji soków żołądkowych
– zabijanie komórek rakowych
– przyspiesza odchudzanie

Jak działa stosowanie pieprzu cayenne na odchudzanie?

Zawarta w pieprzu kapsaicyna przyspiesza procesy trawienne oraz hamuje uczucie głodu. Przyspiesza ona również przemianę materii, co pozwala wraz z odpowiednią dietą i ćwiczeniami na pozbycie się zbędnych kilogramów. Osoby na diecie powinny więc dodawać ten rodzaj pieprzu do swoich potraw. Pieprz cayenne można również rozpuścić w szklance wody i wypić, pamiętając, żeby nie nasypać więcej niż czubek łyżeczki.

Jak wykorzystać pieprz cayenne w kuchni?

Przyprawa ta bardzo często wykorzystywana jest w kuchni meksykańskiej, jednak korzystają z niej również wszystkie osoby, które lubią spożywać ostre pokarmy. Pieprz cayenne śmiało, można dodawać do mięsa, ryb, marynat czy zup. Ciekawostką jest, że przyprawa ta jest także dodawana do deserów, lodów lub gorącej czekolady.

Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością pieprzu dodawaną do potrawy, ponieważ zamiast ostrego smaku możemy podrażnić gardło, które po prostu zacznie nas boleć. Pieprz cayenne kupimy bez problemu w każdym sklepie spożywczym, a ze względu na jego właściwości warto go dodać, chociaż do niektórych potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *